Neka vaš travnjak bude zdrav i zalivan najboljim crevima i crevima za prskalice

Nije tajna da je biljkama potrebna voda, a to znaci da ce vam u proleće i leto  trebati crevo. Sada, sva creva izgledaju prilično slično spolja, pa čak i jeftina će vas održati nekoliko meseci, ali kupovina creva koja pouzdano radi i traje više od jedne sezone je druga stvar. Pregibi i razdvojene cevi mogu vas zaista usporiti kada pokušavate da zalijete svoje travnjake.Kako odabrati najbolje baštensko crevo za vas

Često nije mnogo skuplje kupiti cev, i dobra je ideja jer kolut pruža cev izvesnu zaštitu i sprečava je da bude zgažena ili zgnječena. Samo imajte na umu da će vam obično trebati i kraće crevo da povežete kolut sa baštenskom slavinom.

Uz to, možda ćete želeti da zamenite staru crevnu cev koja je pokvarena, a da se ne rešite valjka, dok su neka od novodobnih creva prekrivenih tkaninom dizajnirana da se koriste bez namotaja. Podelili smo naše najbolje opcije u komplete za namotavanje i gola creva ili snopove creva, da bismo vam olakšali pronalaženje onoga što tražite.

Koje vrste creva postoje?

Većina crevnih cevi sada koristi kompozitnu konstrukciju, sa više slojeva vinila, poliuretana i gume, ojačane najlonom ili metalnom mrežom. Jeftinija creva imaju tendenciju da koriste manje slojeva i teže na vinilu, dok će skuplja creva doneti druge materijale za poboljšanu fleksibilnost i žilavost.

Osim ako niste komercijalni uzgajivač, ne morate da budete previše vrhunski, ali ulaganjem u vrtno crijevo boljeg kvaliteta dobićete nešto što duže traje i neće vas ostaviti da psujete svaki put kada se vratite iz udaljenu granicu da saznam zašto nema vode. Iako tek treba da vidimo crevo koje je potpuno otporno na savijanje, videli smo mnogo toga koje će se prelomiti u najmanjoj prilici.

Postoji nekoliko drugih tipova creva na koje vredi obratiti pažnju. Gumena creva su otporna na savijanje i izdržljiva, ali su skupa i mogu popucati ako se ostave na toploti i sunčevoj svetlosti. Guma se takođe koristi u nekim proširivim crevima, koja su dizajnirana da stanu u kompaktni kotur za skladištenje, ali se rastežu kako bi vam omogućili da se krećete po bašti. Takođe vidimo novu generaciju creva od tkanine, koja obično kombinuju gumu, vinil i najlon sa čvrstom, elastičnom tkaninom za dodatnu čvrstoću i zaštitu od uvijanja.

Konačno, tu su creva za natapanje, koja rade na drugačiji način od normalnog crijeva. Oni su dizajnirani da budu trajno položeni u krevet ili ivicu i imaju rupe u dizajnu, omogućavajući vodi da curi ili prska po celom području. Ovo je odlično za zalivanje žednih ružičnjaka, gredica sa povrćem ili travnatog ruba jer treba samo da otvorite slavinu, ali to znači da imate više cevi spremnih za akciju, a ne samo jednu.

Cevi obično imaju priložene specifikacije koje pokrivaju njihov maksimalni ili „pucajući“ pritisak vode i mogu se pohvaliti zaštitom od vremenskih prilika, pregiba i smrzavanja, ali ono na šta vredi obratiti pažnju je garancija. Ako je za cev zagarantovana 15, 20 ili 30 godina, onda je to dobar znak da je napravljena da traje – sve dok se brinete o njoj, naravno.

Koju dužinu creva da kupim?

U suštini, kupite dovoljno da uđete u raspon prskalica vašeg najudaljenijeg dela na travnjaku. Manje i bolje da se pozabavite kantom za zalivanje. Više i imaćete višak creva za skladištenje, a takođe ćete videti smanjenje pritiska vode – što voda duže mora da putuje, to će biti niže.

Ima li još nešto na šta vredi obratiti pažnju?

Takođe vidimo da sve više proizvođača ubacuje mesingane konektore, koji su odlični ako su dobro projektovani – jaki su i traju zauvek – ali ne toliko ako nisu. Možete gubiti više vremena pokušavajući da ubacite mesingani konektor sa lošim navojem na svoju baštensku slavinu ili se pitate zašto konektor ne odgovara utičnici.

Kada kupujete cev za crevo, ne zaboravite da planirate sve dodatke koji će vam biti potrebni. Većina kompleta dolazi sa mlaznicom za prskanje, što će biti dobro za zalivanje većine stvari, ali možda ćete želeti i pištolj za raspršivanje za zalivanje staklenika i jednosmerne, dvosmerne ili navojne konektore za spajanje dve cevi ili pričvršćivanje creva na slavina.

Najbolji koluti ili kompleti za creva za kupovinu

1.Set creva i kotura 

Set creva i kotura dizajniran je da se koristi na dva načina. Možete ga pričvrstiti na zid pomoću priloženog držača ili možete ukloniti kolut sa zida i nositi ga za upotrebu po bašti. Prilično je lagan, ali i čvrsto izgrađen, a rolna se oseća lepo i stabilno na tlu ili dok je montirana na zid, sa ručkom za koju možete da držite dok namotavate crevo. Štaviše, obezbeđeno crevo je robusnije od mnogih jeftinijih creva, kombinujući plastiku sa tekstilnim ojačanjem. Ako imate malu baštu, ne možete tražiti bolji set kotura.

2. Kolica za creva vrhunske vrednosti za veće bašte

Zalivanje može biti teško kada imate dugu baštu, posebno ako su vam sve slavine na kraju kuće. Kolica za creva čine stvari mnogo lakšim; možete da ga izvučete, odmotate crevo, zalijte sve vodom, a zatim ponovo namotajte crevo za lakše skladištenje. Jedina mana je što morate da ga navijate koristeći sopstvenu snagu mišića.